Prehranska dopolnila

prehranska dopolnila 350

Ajda Strnad, magistrica nutricionistike in ustanoviteljica podjetja Nutrimentum, vam bo strokovno svetovala, katera prehranska dopolnila bi potrebovali.

Prehranska dopolnila se v zadnjih letih pojavljajo v središču mnogih razprav o zdravem načinu življenja. Zaradi sodobnega, predvsem pa vedno bolj hitrega tempa življenja, pogosto trpi, kvaliteten in uravnotežen način prehranjevanja, zato so prehranska dopolnila v današnjih čas bolj relevantna kot kdaj koli prej. Ob poplavi ponudb na trgu, je pred odločitvijo za uživanje, pomembno razumeti, kaj prehranska dopolnila sploh so,  v katerih primerih so resnično potrebna in kakšne so lahko posledice njihovega neprimernega uživanja, zato v nadaljevanju preberite več o prehranskih dopolnilih.

Uravnotežena prehrana je najbolj pomembna za ohranjanje zdravja.

Razumevanje prehranskih dopolnil

Mnogi posamezniki so zmotno prepričani, da lahko z uživanjem prehranskih dopolnil pripomorejo k vzdrževanju optimalnega zdravja, vendar temu ni tako. Kot pove že samo ime, služijo kot dopolnitev prehrani, v primeru, ko s prehrano v organizem ne vnesemo zadovoljivih količin hranil. Uživali naj bi jih še zaradi drugih razlogov, kot so specifične prehranske omejitve, zdravstvena stanja ali povečanimi potrebami v določenih obdobjih življenja.

Nujnost uživanja prehranskih dopolnil

Kljub obsežni ponudbi na trgu, ni vsakomur potrebno uživanje prehranskih dopolnil. Vodilo vsakega posameznika, naj bi bilo strmenje k uravnoteženi in raznoliki prehrani, saj je ta najboljša osnova za dobro zdravje. V primerih, ko prehrana ne zagotavlja vseh potrebnih hranil, lahko na podlagi strokovnega svetovanja in analize prehranskih navad, ugotovimo potrebo po določenih dopolnilih in se odločimo za prehranska dopolnila.

Uživanje prehranskih dopolnil naj bo vedno nadzorovano in priporočeno s strani strokovnjakov.

Potencialna tveganja

Nenadzorovano uživanje prehranskih dopolnil ni brez tveganj. Prevelike količine nekaterih vitaminov ali mineralov lahko povzročijo neželene stranske učinke in vplivajo na zdravje. Ljudje še vedno slepo verjamemo mnogim izdelkom, ki obljubljajo hitre rešitve za hujšanje ali izboljšanje telesne zmogljivosti. Prav pri takih izdelkih se pa mnogo krat pri kontroli izkaže, da vsebujejo nedovoljene ali celo nevarne sestavine.

Pred nakupom preverite kakovost prehranskega dopolnila.

Izbira in nakup

Izbira prehranskih dopolnil zahteva premišljen pristop. Pred nakupom se priporoča posvetovanje s strokovnjakom, bodisi z zdravnikom, farmacevtom ali prehranskim svetovalcem. Nakup prehranskih dopolnil pa vedno opravimo pri zaupanja vrednih proizvajalcih,  prodajalcih in v lekarnah, saj smo le tako lahko sigurni v zagotovljeno kakovost in varnost svojih izdelkov.

Prehranska dopolnila lahko predstavljajo dragoceno pomoč pri doseganju in ohranjanju dobrega zdravja, vendar je nujno, da le to temelji na realnih potrebah telesa, da se zavedamo možnih tveganj, ter da jih uživamo pravilno in premišljeno. S tem pristopom lahko dopolnila služijo kot koristna podpora uravnoteženi prehrani.