Astigmatizem – dioptrijska napaka 75% ljudi

Astigmatizem ni pojem, ki opisuje bolezen, ampak stanje kjer se zaradi nepravilnosti pri ukrivljenosti očesne leče ali roženica svetloba v očesu narobe projecira. To stanje je prisotno pri bolj kot ne vsakem očesu, razlika je le v tem kako močno je problem izražen, tako da je možno, da imate ta problem pa zanj sploh ne veste.

astigmatizem

Vzrok za astigmatizem je nepravilna ukrivljenost roženice. Namesto tega, da roženica izgleda kot žoga za nogomet, izgleda bolj kot žoga za rugby. Zaradi te ukrivljenosti se svetloba pri prehodu skozi roženico lomi nepravilno kar pomeni, da se žarki svetlobe ne fokusirajo v skupno točko na mrežnici, temveč se fokusirajo na različni fokusnih točkah za in pred mrežnico. Astigmatizem naredi sliko, ki jo z očesom vidimo zamegljeno in neostro ne glede na razdaljo in ne glede na to ali gledamo nekam v daljavo ali beremo. Možnost je tudi pojava glavobola, občutka bolečih, utrujenih oči ter pogosto tudi škiljenja. Najbrž se sprašujete kako se astigmatizem sploh zdravi. Ker to ni bolezen, zdravljenje ni potrebno kar posledično pomeni, da se ga pozdraviti, vsaj v tradicionalnem pomenu besede, ne da. S to anatomsko nepravilnostjo smo obtičani za celotno življenje in edina rešitev je nošenje predpisanih očal, ki nam povrnejo normalen vid. Astigmatizem je možno omiliti tudi s nošnjo kontaktnih leč, ki se od običajnih razlikujejo v tem, da imajo debelejši spodnji del, tako da se prepreči njihovo vrtenje, medtem ko jih imamo v očesu. Bolj trajna rešitev pa je seveda tudi laserska operacija.

V primeru suma, da imate bolj močno obliko astigmatizma, potem se le naročite na pregled. Bodite pozorni na težave vida ne glede na razdaljo od predmeta, ki ga gledate, utrujenost in naprezanje oči  ali morebitne glavobole, saj so lahko vsi znak astigmatizma. Astigmatizem imajo lahko tudi vaši otroci, ki pa vam teh težav morda ne bodo omenili, zato bodite pri njih še toliko bolj pozorni.