Nezdrava prehrana je zelo škodljiva za telo

Nezdrava prehrana lahko povzroča mnoge bolezni in bolečine. Takšna prehrana lahko povzroči vse od prekomerne teže do srčne kapi. Prehrana, ki ni zdrava za vas obsega vse, kar ni dobro za vaše telo v veliki količini, kot sta sladkor in mast. Velikokrat si je dobro ogledati piramido prehrane za pravilno izbiro prehrane. Ta prikazuje vseh pet skupin hrane. Na dnu piramide so prikazani izdelki iz pšenice, ti so najbolj zdravi za vas. Nad tem sta prikazana sadje in zelenjava. Nad sadjem in zelenjavo so mlečni izdelki ter ribje meso in druge hranilne snovi, ki jih pridobimo od svežih vodnih ali pa morskih živali.

Na zadnjih dveh lestvicah je nezdrava prehrana. V drugo vključujemo mesne izdelke, čisto na vrhu piramide pa imamo oljne in sladkane izdelke. Nezdravi so zato, ker olje in meso vsebujeta veliko snovi, kot je maščoba, ki ni zdrava za vaše telo, če jo pojemo v velikih količinah.

nezdrava prehrana

Sladkani izdelki, kot so torte, sladoled ali pa čokolada so tudi zelo škodljiva v veliki količini. Takšni izdelki lahko tudi povzročijo sladkorno bolezen, če jih zaužijemo v prevelikih količinah. Glede na tip sladkorne bolezni naše telo proizvaja premalo ali pa preveč inzulina, ki razgradi sladkor v krvi, zato moramo pri sebi imeti inzulin v injekcijah ali pa nekaj zelo sladkega.

Nezdrava prehrana nam torej lahko tudi dolgoročno škoduje, poleg sladkorne bolezni pa nam lahko povzroči tudi druge zdravstvene težave, kot so prekomerna teža, kap ali povzroči izpuščaje na koži. Prekomerna teža je najbolj pogost pojav, ki ga povzroči nezdrava prehrana. To nam lahko povzroči bolečine v sklepih, hrbtenici in še kje drugje.

Na koži lahko nezdrava prehrana povzroči različne neprijetnosti, kot so izpuščaji ali mozolji. Lahko tudi povzroči, da koža izgubi elastičnost. Velikokrat, ko pridobimo težo in jo nato izgubimo, imamo lahko težave z odvečno kožo in nato potrebujemo posebno operacijo, da se ta koža odstrani.

Srčna kap se zgodi, ko v arterijah v srcu pride do čezmernega nabora maščobe v stenah arterij. To povzroči, da se krvne celice ne morejo premikati skozi celotno arterijo in zaradi tega lahko pride do zastoja. V naj hujših primeri pa se zgodi, da se naredi popolna zapora arterije, kar povzroči srčno kap.

Tako lahko nezdrava prehrana, ki vsebuje veliko maščob, povzroča hude težave in veliko bolj zgodno smrt osebe, ki uživa veliko mastne ali pa sladkane hrane. Uživati moramo pravilno količino drugih živilskih skupin za enakomerno in zdravo dieto, saj samo tako lahko dosežemo dolgo in zdravo življenjsko dobo.