Avtoplin – prednosti in slabosti

Vozila trenutno delujejo še vedno na bencin in pa dizel, vsaj v veliki večini. Je pa to gorivo vse dražje in ljudem pač to ni všeč. Nekateri se odločijo da preklopijo na avtoplin ter tako, na nek način, investirajo v svoje vozilo, da bo to bolj varčno.

avto plinAvto plin, je sicer cenejši od tekočih goriv, če gledamo na to, koliko moramo plačati, da prevozimo x kilometrov. Predelava avtomobila na avtoplin je možna na zelo veliki večini avtomobilov. Možna je tudi takšna predelava, da lahko s pritiskom na gumb zamenjamo gorivo. Enkrat lahko peljemo na bencin ali pa dizel, s pritiskom na gumb pa zapremo dovod tega goriva in odpremo dovod plina. Ena izmed boljših tehnologij za avtoplin je LPG Tech.

Prednost pri taki predelavi je, daljša razdalja, ki jo lahko prevozimo, obstoječi domet na bencin se samo prišteje dometu na plin. Ter če ne najdemo črpalke, kjer lahko napolnimo rezervoar na plin, lahko preprosto peljemo z navadnim gorivom.

Če pa želimo uporabljati samo avto plin, pa je potrebno vedeti, da je rezervoar, za plin nameščen tam, kjer imamo rezervno gumo. Tisti prostor je bolj majhen in zaradi tega tudi ne moremo prevoziti neke dolge razdalje na samo avtoplin. To pomeni redno obiskovanje bencinskega, oziroma plinskega servisa, kadar se nam pa kam mudi, pa se lahko zgodi, da se avto ustavi, ko zmanjka plina.

Če bi predelali avto na avtoplin, razmislite dobro, ali bo ustrezalo vašemu tipu življenja, ali želite uporabljati izključno samo avto plin ali tudi običajno gorivo. Če se odločite za predelavo, boste morali odšteti kar nekaj denarja, ampak, pozanimajte se tudi za kakšno subvencijo, saj država naj bi financirala del cene za predelavo avtomobila. Pozanimajte se tudi koliko boste prihranili na prevožene kilometre, to vam zna olajšati odločanje, ali se vam izplača predelava ali ne.