Prožnostna energija

Prožnostna energijaZabavna fizika: Prožnostna energija
Marsikomu se zdi fizika trd oreh, saj se zdi včasih precej abstraktna. Vendar pa ni nujno tako – fizika je lahko izjemno zanimiva, če znamo enačbe in definicije podpreti s praktičnimi prikazi in snov razložiti tako, da je vsaj malo zabavna. Poglejmo primer.
Prožnostna energija, ki je po definiciji energija, ki jo ima prožno deformirano telo, se zdi nekaj povsem abstraktnega, dokler jo gledamo zgolj skozi enačbe. Povsem drugače pa je, če pomislimo na raztegnjeno ali stisnjeno vzmet ali raztegnjeno elastiko. Kadar elastiko nategnemo, pridobi prožnostno energijo. In kadar neko vzmet (recimo v vzmetnici ali v avtomobilskem amortizerju) stisnemo, ima ravno tako prožnostno energijo, ki jo lahko sprosti (s čimer dejansko opravi neko delo).
Prožnostna energija torej ni niti nekaj abstraktnega niti nekaj nerazumljivega – potrebnih je le nekaj praktičnih prikazov oziroma poskusov, in z lahkoto si predstavljamo, kako deluje. Vse, kar je nujno po tem, pa je seveda nekaj vaje pri računanju enačb in spretnosti pri pretvarjanju merskih enot.