Premium domene z zanimivimi končnicami

Ste že kdaj slišali za premium domene? Verjetno prav vsi dobro poznate domenske končnice, ki se glasijo naprimer .com, .net, .si itd., malo manj vas pa verjetno pozna premium domene, ki vsebujejo morda nekoliko nenavadne besede, saj so namenjene točno določenemu namenu. Nekaj premium domen se glasi naprimer .today, .shoes, .watch itd. Zelo malo spletnih strani zaenkrat uporablja premium domene, saj so na trgu dokaj nove in lahko rečemo še nepreizkušene, zato se za njihov nakup odloča nekoliko manjše število ljudi. Gre za zelo nenavadne domene, ki morda pri nekaterih ljudeh vzbujajo dvom, zato se ljudje še ne odločajo tako pogosto za nakup teh domen. Določene premium domene so namenjene samo določenim državam, kar pomeni, da jih lahko zakupijo samo ljudje, ki so državljani teh držav.

premium domene

Domenske končnice se morda nekaterim ne zdijo ravno pomembne, kar seveda ni pravilno. Domenske končnice izražajo namen spletnih strani in oznanjajo državo iz katere določena spletna stran prihaja, kar pomeni, da imajo precej velik sporočilni namen, kar seveda ne smemo zanemariti, ko se odločamo za izbiro domenske končnice. Veliko podjetji, ki se ukvarja z letalskimi storitvami se je že zdavnaj odločilo, da poberejo premium domene, ki se glasijo .flights, saj to izraža namen njihove spletne strani, kar ljudem da točno vedeti, da se njihovo podjetje ukvarja z letalskimi storitvami.

Verjetno vas je zelo malo že opazilo premium domene, saj niso ravno najprimernejše za optimizacijo spletnih strani, ker se nekoliko slabše pojavljajo v spletih brskalnikih, kot običajne, vsem dobro poznane domene .com, .net, .ord ird. Premium domene so precej dražje od običajnih, to pa predvsem zato, ker, kot smo že omenili služijo določenemu namenu in lahko lastniku domene predstavljajo veliko konkurenčno prednost pred ostalimi konkurenti. Najdražja domenska končnica, ki so lahko dobite na trgu je .luxury, ki stane nekaj čez 500€, kar predstavlja zelo visok znesek.