Kako izbrati šotor za kampiranje?

Z višjimi temperaturami, sončnim vremenom, daljšimi dnevi in krajšimi ter toplejšimi nočmi, se začenja sezona kampiranja in spanja v šotoru. V kolikor še niste kampirali pa si vseeno želite to izkusiti in probati, je za začetek  potrebno par napotkov in nasvetov. Nakup kakovostnega šotora je dobra odločitev, če ste se ali pa se še boste odločili letos kampirati. Zakaj? Ker šotor je prvi korak pri kampiranju, bolj ko bo kakovosten šotor bolj prijeten in udoben bo vaš dopust. Se pravi ključni element kampiranja je šotor, zato naj vam v nadaljevanju predstavimo na kaj je potrebno biti pozoren, ko kupujete šotor.

Vsak šotor je sestavljen iz dveh plasti: notranje, tanjše in zračnejše, in zunanje, debelejše in vodoodporne. Obe plasti skrbita za uravnavanje in zadrževanje toplote v notranjosti, zato je ključno, da je vaš šotor sestavljen iz obeh plasti. Šotori se razlikujejo po obliki, poleg tradicionalnih oblik poznamo še, vedno bolj popularne šotore v obliki igluja, tunela oziroma kupole. Slednji šotori so, zaradi oblike in zaobljenih linij, samostoječi. Zato se jih da izredno enostavno postaviti, ne potrebujete klinov in vrvic, hkrati pa so izredno enostavni za prestavljanje in pospravljanje. Tisti večji šotori pa imajo tisto tradicionalno obliko kočice in jih ni ravno enostavno postaviti, sama postavitev vam bo namreč vzela kar nekaj časa. Vseeno pa so te vrste šotori zelo prostorni in prijetnejši za daljše bivanje. Poznamo različne tipe šotorov, ki jih ločujemo po sezonah. Poznamo 1-2 sezonske šotore, 3-sezonske šotore in 4-sezonski šotore. Za prve se ne splača veliko vlagati, saj so ponavadi primerni samo za lepo vreme, brez dežja in vetra. Najbolj popularni so 3-sezonski šotori. Slednji so primerni za zmerno vreme in se jih lahko uporablja v spomladanskih, poletnih in jesenskih mesecih. Zdržijo tudi manjše plohe. Za težje vremenske razmere, kot so nevihte, sneg ali dolgotrajno deževje pa boste morali gledati med 4-sezonskimi šotori.

Ko boste kupovali šotor pa pazite tudi na vodni stolpec materiala, težo, višino in velikost. Vsekakor pa, ko kupujete šotor dobro premislite za kaj ga potrebujete, saj se močno razlikuje ali kupujete šotor za večdnevno pohodništvo ali za taborjenje z avtomobilom. Izbrati pravi šotor za pravi namen, vam bo pripomogel k temu, da bo vaša izkušnja s kampiranjem najbolj udobna.