Kaj je zdrava prehrana za otroke

Tako kot je za vsakega človeka opredeljena neka dieta je tudi za otroka. Dobra prehrana za otroke je vir njegovega rastnega obdobja, zdravja in začetek zdravega in varnega načina življenja saj mora vsebovati različne vitamine, minerale in vlaknine. V tem članku vam bom napisal nekaj stvari, ki naredijo od otroka obrok zdravilen.

Da bi otroka pripravili jesti določene stvari ga morate začeti privajati še ko so majhni. Zdrava prehrana za otroke mora vsebovati ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, vitamine in minerale. Na svetu je vedno več nezdravih otrok, katerim primanjkuje mineralov, ker pijejo premalo vode in vitaminov, ker zaužijejo premalo zelenjave in sadja. Zdrava prehrana za otroke, ki zaužijejo preveč sadja ni več zdrava in zato morajo zaužiti manj sadja, če ne bodo postali bolni, napihnjeni in imeli veliko problemov.Prehrana za otroke

Vsako leto je vedno več otrok, ki obolevajo zaradi tega, ker nimajo oz. imajo premalo določenih hranilnih snovi. Zdrava prehrana za otroke mora biti uravnotežena in čimbolj raznolika za vsak dan tako, da ne jemo samo kruha in salame ampak tudi kdaj vzamemo marmelado ali pašteto. Zraven zajtrka je najbolj, da pijejo mleko, vodo ali čaj in ne brezalkoholne pijače kot so pepsi, cockta in ostale gazirane brezalkoholne pijače, ki jih napihnejo. Za zajtrk večina otrok najraje je omleto s katero dobijo tudi beljakovine, ki pomagajo pri gradnji mišic in pravilnem delovanju telesa. Prehrana za otroke naj za zajtrk vedno vsebuje mlečni izdelek (kakav, bela kava, jogurt, puding…), ker s tem dobi telo kalcij, ki naredi kosti močnejše. Za malico je dovolj, da spijejo en sadni smoothie ali pa pojejo kakšno suho sadje zato, da jim poveča zbranost pri igranju ali učenju.

Danes je veliko ljudi, ki imajo na dan samo en obrok, kar pa ni zdravo, ker mora človek zaužiti vsaj 3 obroke na dan plus še dopoldanska in popoldanska malica. Zaradi tega, ker večina ljudi je samo en obrok se tudi otroci na to privadijo in ponavljajo za njimi saj starejši bi jim morali biti za vzgled. Zdrava prehrana za otroke se počasi pozablja saj veliko otrok danes je samo še hitro hrano, ki naredi otroka debelega in ima kasneje, ko je polnoleten razne težave s prebavo in želodcem. Prehrana za otroke naj vsebuje čim manj maščob, da lahko otroci brez problema odidejo na stranišče, ker če bodo zaužili premalo maščob lahko pride od zaprtja.