Domače sončne elektrarne


Zamisel, da bi imeli domačo sončno elektrarno vsekakor ni slaba, saj na sonce sveti zastonj, mi pa lahko poleg tega, da to izkoristimo v svoje namene, lahko tudi zaslužimo. Domača sončna elektrarna je lahko, poleg tega da sami prišparamo na stroških, tudi dober vir zaslužka. Kaj so to sončne elektrarne in kako delujejo?

 

 

sončne elektrarne

 

Sončne elektrarne s pomočjo mikro elektrarne, ki je priklopljena na notranjo električno inštalacijo v stavbi, proizvede lastno električno energijo, ki je namenjena gospodinjskim odjemalcem. Da je to pametna ideja se strinja marsikdo, ki je že dal vgraditi sončno elektrarno na svojo hišo. Glede na to, da sonce veti zastonj, i bilo neumno izpustiti tako priložnost, da zmanjšamo stroške porabe energije, zraven pa lahko še kaj zaslužimo. Seveda pa nimajo vsi možnosti izgradnje sončne elektrarne. Več o tem, kakšni so pogoji in pravila glede montaže sončne elektrarne, pa si preberite v uredbi o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Zanimiv je naprimer podatek, da za proizvajanje sončne energije ne potrebujete imeti registrirano dejavnost, saj se presežek energije, ki jo proizvede vaša domača sončna elektrarna, prenese nazaj na dobavitelja. Razen, če želite to energijo prodajati, potem si preberite kakšne pogoje morate izpolnjevati.

Domače sončne elektrarne delujejo tako, da gospodinjstvo postavi elektrarno, viški in manjki pa se balansirajo preko omrežja. To omrežje deluje kot neko skladišče energije, ki poskrbi, da električne energije nikoli ne zmanjka, kar je super zadeva, ker vam potem ni treba nikoli skrbeti, da bo zmanjkalo elektrike. No redko se to zgodi v dolgem obdobju ne sončnosti, vendar je to skoraj nemogoče.

Domače sončne elektrarne so super zadeva za samooskrbo, tako da se pri ponudnikih pozanimajte kakšne možnosti imate za to. Ko boste zmanjšali ali celi izničili stroške elektrike, vam zagotovo ne bo žal za to odločitev.