Ali veste kaj so sekanci

Danes smo že vsi slišali, da se za ogrevanje doma lahko uporabi pelete, kurilno olje, zemeljski plin ali sončno energijo. Ampak ste slučajno že slišali kaj so sekanci, kajti če niste potem si preberite ta članek, saj bo lahko to ogrevanje namenjeno prav vam.Sekanci

Današnja tehnologija nam, da veliko izbire pri načinu ogrevanja našega doma in eden od teh je tudi ogrevanje s sekanci, ki so tako rečeno gorivo narejeno iz odpadnega lesa. Pridobivajo jih s tem ko drobijo veje, debla in les slabše kvalitete, ki se ga ne da uporabiti nikjer. Če v trgovini vidite kdaj manjše in nepravilne koščke lesa, ki so dolgi do 60 mm potem so to zagotovo sekanci. Namenjeni so predvsem tistim uporabnikom, ki hočejo svoj dom imeti zelo topel in s tem porabijo oz. izkoristijo zelo veliko toplotne energije. Kvaliteta sekancev je predvsem odvisna od ohranjenosti lesa, saj sekanci vsebujejo določeno količino vode, primesi in nečistoče, kot je zemlja in plastika.

Izbrani slab les, ki bo kasneje uporabljen za sekance je idealno posekati do zime in ga je priporočeno skladiščiti v suhem in prezračenem prostoru, čez celo poletje. Večinoma se tak les seka v septembru in oktobru. Sekanci se proizvaja s posebnim strojem imenovanim sekalnik. Količino vode, ki jo vsebuje en sekanec je 20 do 35 % ravno zato se lahko sekance uporablja za kurjenje v kurilnih napravah. Najnovejše kurilne peči imajo vgrajeno elektronsko regulacijo, ki nadzoruje razdelitev toplote in zgorevanje sekalcev. Sekanci so štirikrat cenejši v primerjavi s kurilnim oljem in se jih z lahkoto pridela, saj se lahko za sekance uporabi katerikoli odpadni les ne glede na obliko.

Sekanci bodo nekega dne najbolj uporabljen vir pri načinu ogrevanja, saj je les obnovljivi vir energije. Danes je gozda in odpadlega vejevja od žleda še veliko zato imamo na razpolago veliko lesa za sekance tako, da bodo sekanci kar za nekaj časa delani iz odpadlega vejevja in debla.