Suhe oči so rešljiva težava

Zaradi vse bolj prisotne in razširjene tehnologije v naših življenjih se nam lahko kaj hitro zgodi, da pride do suhih oči. Suhe oči – avogel.si vam poda koristne nasvete, kako jih odpraviti – so torej v neki meri posledica našega načina življenja, nekaj razlogov pa se skriva tudi v biologiji (pri starejših se zmanjša izločanje solz ali pa pride do sprememb v sestavi solznega filma, zato oko ni dovolj zaščiteno, pri ženskah v menopavzi pa pogosto pride do spremembe solzne žleze).

Ko dolgo časa »buljimo« v ekrane, torej v računalnik, telefon, tablico, televizijo itd., se zgodi, da ne pomežiknemo dovolj pogosto, zato se solzni film na očeh ne obnavlja tako pogosto kot bi se moral. Poleg tega na suhe oči vpliva še zadrževanje v klimatiziranih in suhih prostorih ali pa dolgotrajno nošenje kontaktnih leč. Ljudje, ki imajo suhe oči najpogosteje omenjajo občutek tujka v očeh, praskanje ali pa zbadanje v očeh, nenazadnje se lahko pojavi tudi vnetje, ki potencialno vodi v poškodbo roženice in v najslabšem primeru vpliva na kakovost vida. Morda nelogično, tovrstne težave s suhimi očmi so lahko tudi posledica pretiranega solzenja.

suhe oči
Na veliko srečo vseh ljudi, ki imajo težave s suhimi očmi obstaja kar nekaj rešitev za to stanje. Najprej morate premisliti o možnih vzrokih za občutek suhih oči – morda preveč časa preživite pred zasloni? Če je tako, potem uvedite krajše odmore – v tem času zavestno glejte v naravo, da boste umirili oči, nato pa se vrnite pred ekrane. V prostem času lahko zavestno delate na tem, da omejite število ur pred ekranom. Druga rešitev je, da poskrbite za to, da zrak v prostorih ni preveč suh, izogibajte se klimatiziranim ali zakajenim prostorom, če pa nosite kontaktne leče poskušajte omejiti njihovo uporabo na najbolj nujne ure v dnevu, sicer pa nosite očala. Na suhe oči vpliva tudi hidracija, zato popijte dovolj tekočine. Če nič od tega ne deluje, pa si lahko vedno pomagate s kapljicami za oči.