Maya Team in soteskanje

V Tolminu, natančneje v Volčah (kar je 3 min vožnje z avtom iz centra Tolmina) se nahaja športni center Maya team, ki nudi vrsto različnih športnih aktivnosti. Poleg športnega centra je tam tudi restavracija, kjer je vsak dan možno kaj dobrega pojesti ali popiti. V športnem centru je ena izmed bolj znanih aktivnost soteskanje / canyoning.

Canyoning je obiskan s strani mnogo ljudi, ki so različnih starosti. Primeren je tako za otroke, kot tudi za tiste malo starejše. Edini pogoj za udeležitev na canyoning turi je, da ste stari več kot 10 let in veliki 130 cm ali več kot 130 cm, prav tako je pogoj kolikor toliko dobra športna pripravljenost in dokaj dobra koordinacija. Soteskanje je namreč kar zahtevna aktivnost, pri kateri je potrebno ustrezno izvesti vse, kar canyoning vodič naroči, saj lahko drugače pride do raznih poškodb. Za udeležitev na canyoning turi kakršno koli predznanje ni potrebno. Kot že rečeno, je najpomembneje za canyoning to, da ste v dokaj dobri športni formi. Predznanje bi bilo potrebno v primeru, da se canyoninga želite udeležiti v lastni režiji. Potek za celotno turo je potem popolnoma drugačen.

Če se udeležite torej vodene canyoning ture, za vse potrebno poskrbi podjetje in njihovi vodiči. Pri Maya teamu so za soteskanje ustrezno usposobljeni in poznajo vsak kotiček kanjona. Prav tako premorejo vso potrebno opremo, ki je za canyoning obvezna. Najprej se udeležencem torej razdeli oprema, potem pa se jih s kombiji odpelje na štartno mesto. Na štartnem mestu se udeleženci preoblečejo v vso potrebno canyoning opremo, nato pa se podajo peš navzgor proti začetku poti. Na vrhu poti, oziroma na začetku kanjona, canyoning vodič začne z razlago osnovnih pravil, katere je potrebno vedeti preden se podate na pot. Najprej so v kanjonu manjši skoki in manjši spusti, na katerih se udeleženci poizkusijo v svojih sposobnostih, nato pa se začne za res.