Registracija domene je mogoča za vsakogar

Vsaka spletna stran ima svoj spletni naslov, preko katerega lahko najdemo dotično spletno stran. Del spletnega naslova je tudi domena, ki jo lahko registrira vsak. Hitra in preprosta registracija domene se lahko opravi v primeru, da domena še ni registrirana. Vsak spletni naslov, za katerega obstaja spletna stran sporoča, da je domena že registrirana.

Registracija domene

Domena je del spletnega naslova

Kot že omenjeno, je domena del spletnega naslova, kjer vas uporabniki najdejo vašo spletno stran. Domena je za vsako spletno stran unikatna in ne more biti podvojena. Ravno zato pride v poštev registracija domene. Če imamo spletni naslov www.domovanje.com, razberemo, da je izbrana domena domovanje, domenska končnica pa .com. Na tak način so sestavljene vse domene in spreminja se lahko tako izbrana domena, kot domenska končnica. Preden se odločite za registracijo domene, se morate prepričati, da izbrana domena še ni registrirana.

Kakšno domeno lahko izberem?

Izbrana domena je lahko katerakoli beseda, besedna zveza ali celo stavek, ki si ga izmislite. Cilj je sicer, da je domena čim krajša in preprosta, da si jo uporabnih najlažje zapomni. Izražala naj bi ime vašega podjetja oz. temo vaše spletne strani. Registracija domene je možna tudi s šumniki, ampak če želite spletno stran uporabljati tudi za tujino, se šumnikom raje izogibajte. Sicer pa so na splošno bolj sprejemljive domene brez šumnikov.

Ko se odločate za domeno, si izberete tudi domensko končnico. Izbirate lahko med splošnimi končnicami, kot so .com, .si, .net in podobno, obstaja pa ogromno drugih končnic, med katerimi lahko izbirate. Če je izbrana domena že zasedena, se ljudje velikokrat odločijo za domeno z drugo končnico in problem je rešen.

Registracija domene se zakupi za določen čas. Minimalno za eno leto in  maksimalno za 5-10 let. Seveda je odvisno od same končnice in po izteku jo je treba obnoviti. Če je ne podaljšate, domeno izgubite in zakupi jo lahko nekdo drug.