Karakteristike dobrega akumulatorja za avto

Karakteristike dobrega akumulatorja za avto določi proizvajalec, izbiro lahko tudi kupec sam na različne načine izboljša. Akumulatorji se prilagajajo avtomobilski tehnologiji ter se skladnjo z njo skozi čas spreminjajo. Še pred dvema ali trema desetletjema so bili akumulatorji in avtomobilska tehnika razmeroma preprosti glede na današnje akumulatorje in avtomobilsko tehniko.

Akumulatorji

Pojmi kot so start-stop sistem ali rekuperacija so bili takrat neznanka, tudi število porabnikov je bilo glede na sodobno tehniko manjšo. Uporabniki avtomobilov zahtevamo tudi vedno več udobja, kar med drugim pomeni tudi zahtevo po napajanju porabnikov v času mirovanja avtomobila. Verjetno največja sprememba in hkrati zahteva pa je, da morajo biti danes akumulatorji veliko bolj brezhibni. Kar temelji na dejstvu, da so avtomobili tehnično vedno bolj podprti z elektroniko in drugimi zahtevnimi komponentami. Ti zahtevajo akumulatorje, ki njihovo delovanje v vsakem trenutku stoodstotno podpirajo. Z vsakim odstopanjem se poveča možnost napak v bolj ali manj oddaljeni prihodnosti, te napake pa med drugim pomenijo stroške za lastnike. Karakteristike dobrega akumulatorja za avto so zato odvisne predvsem od kompleksnosti vanj vgrajene tehnologije.

Za starejše avtomobile je akumulatorje najlažje izbirati, saj so pomembne zelo osnovne karakteristike. To so napetost, kapaciteta, zagonski tok, dimenzije ter položaj polov. Kupec ima dodatno možnost, da učinkovitost in izkušnjo izboljša z izbiro naprednejše tehnologije akumulatorja, z odsotnostjo vzdrževanja in podobnimi naprednejšimi lastnostmi. Novejši in naprednejši avtomobili imajo tehnično veliko bolj izpopolnjene akumulatorje.

Veliko število novih avtomobilov ima start-stop sistem, ki skrbi za samodejno ugašanje in ponoven zagon motorja ob recimo postanku na semaforju. S tem prihranimo na gorivu, okolica je deležna manj hrupa ter tudi izpušnih plinov. Za takšne sisteme proizvajalci zahtevajo posebne akumulatorje, prepoznamo jih po raznih oznakah. V primeru dvoma, moramo prodajalcu posebej poudariti, da želimo akumulator za start-stop sistem. Sistemu start-stop primeren akumulator ima dvakrat večjo ciklično vzdržljivost, kar omogoča globje praznjenje brez omembe vrednih izgub učinkovitosti.