Kaj so valute?

Kaj so valute se najprej vprašajmo? No vse svetovne valute so neka denarna enota,enota za izmenjavo, ki imajo namen prenosa blaga ali tudi storitev neke države. Po svetu poznamo na tisoče različnih valut kot so evro, kuna, dolar, funt, dinar, jen, Bitcoin. Valute se od države do države razlikujejo in so si zelo različne. Za boljše poznavanje in pretvarjanje valut lahko na spletu najdemo ogromno pretvornikov, ki nam pri tem pomagajo.

valute

Slovenska valuta je bila od leta 1991 do leta 2007 tolar od takrat naprej pa je evro (1 € je bil vreden 239,640 SIT). Na svetu najdemo najrazličnejše valute. V Sloveniji in še v drugih 19 evropskih državah najdemo valuto evro, poleg evropskih držav imajo valuto evro še v devetih drugih državah, ki imajo sklenjeno pogodbo z evropsko unijo, valuto kuno najdemo le na Hrvaškem, dolar najdemo pa v Avstraliji, ZDA, Kanadi in na Bahamih. Z uvedbo evra je bil rešen in poenostavljen marsikateri problem plačevanja v tujini, predvsem v Evropi in državah Evropske unije. Ker se valute razlikujejo med seboj, je pred potovanjem v določeno državo potrebno zamenjati denarno enoto na pošti, v menjalnici ali na banki.

Valute se lahko na različnih ustanovah pretvarjajo raznoliko in imajo večjo ali manjšo razliko med pretvarjanjem. Prav tako imajo različne valute z različnimi denarnimi enotami tudi različne pod enote (cent, peniji, lipe, …). Valute je potrebno tudi označiti globalno, da je enota prepoznavna po celem svetu (€, $, £, ¥ …). Menjalni tečaji se razlikujejo tudi glede na datum, kdaj je pretvorba večja kdaj je manjša: 1 € = 7,67 kn , 1€ = 1,09$, 1€ = 0,76£, … Vse menjalne tečaje med vsemi globalno upornimi valutami lahko najdemo na spletni starin Banke Slovenije . Spletni pretvornik valut je zelo enostaven, saj je potrebno vnesti željen denarni znesek in začetno in končno valuto v katero želimo pretvoriti željen znesek.