Ali je kompresor res tako uporaben

Kompresor je vsestranski in vitalni sestavni del vsake tovarne ali delavnice in je izjemno uporaben tudi doma ali na vikendu. V zadnjih letih so kompresorji postali manjši in manj obsežni, zaradi česar so bolj uporabni v različnih delovnih situacijah. To so zelo uporabni prenosni stroji, ki poganjajo enozračna orodja. Glavna prednost, ki jo ima zračni kompresor je, da je veliko močnejši od običajnih orodij in da ne potrebujejo lastnih zajetnih motorjev. Ker je edino pravo vzdrževanje, ki se od njega zahteva, malo mazanja z oljem, lahko različna orodja poganja en sam motor, ki izkorišča zračni tlak za največji potencial.

kompresor

Njegova vsestranskost se ne ustavi le pri delovni mizi za vrtalne ali brusilne stroje, ampak je kompresor mogoče uporabiti za vse, od napihovanja pnevmatik do odmaševanja umivalnika pri vas doma. Zračni kompresorji so dokaz človeške iznajdljivosti. Pomembno je razumeti, kako delujejo, da lahko izberete pravi zračni kompresor za svoj projekt. Zračni kompresorji delujejo tako, da potisnejo zrak v posodo in ustvarijo pritisk. Nato se zrak potisne skozi odprtino v rezervoarju, kjer nastane pritisk. Pomislite na to kot na odprt balon kjer se stisnjen zrak se lahko uporabi kot energija, ko se sprosti.

Poganja jih motor, ki električno energijo pretvarja v kinetično. Podobno je delovanju motorja z notranjim izgorevanjem, ki uporablja ročično gred, bat, ventil, glavo in ojnico. Od tam se zrak pod pritiskom lahko uporablja za napajanje različnih orodij. Nekatere bolj priljubljene možnosti so žeblji, udarni ključi, brusilniki in razpršilci barve. Obstajajo različne vrste zračnih kompresorjev in vsak ima drugačno posebnost. Na splošno razlike niso velike, vse je odvisno od tega, kako kompresor obravnava izpodrivanje zraka.

Obstajata dva načina za doseganje kompresije zraka: pozitivni in dinamični premik. Zračni kompresor s pozitivnim izpodrivom potisne zrak v komoro, kjer se prostornina zmanjša, da se zrak stisne. Pozitivni izpodriv je krovni izraz, ki opisuje različne zračne kompresorje, ki se napajajo s pozitivnim izpodrivom. Čeprav se notranji sistemi med različnimi stroji razlikujejo, je način zagotavljanja električne energije enak. Izberite tistega, ki je za vas primeren, za domače potrebe šibkejšega in za delavnico ali tovarno močnejšega.