Kamini Klemenc

Kamini Klemenc

Kamin predstavlja več kot le vir toplote, saj s svojo toplino in čarom napolni naše bivališče.

Zaradi številnih prednosti, ki jih prinašajo v naš dom, so v današnjih časih vse bolj priljubljena izbira za ogrevanje, postali kamini. Odločitev, kako izbrati primeren kamin na drva za svoj dom, pa ni tako preprosta. Tega se zavedajo tudi v družinskem podjetju Interdim, kjer družina Klemenc že več kot 20 let, nadgrajuje svoje znanje, pridobiva izkušnje na področju vgradnje in obzidave kaminov ter izboljšuje svoje storitve, da vam lahko ponudijo le najboljši kamin za vaš dom.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri kurišča?

 

V razmislek je pomembno vzeti tri stvari, ki bodo na vseh področjih vplivale na kvaliteto delovanja kamina. Pripraviti moramo edinstveno podlago, dimnik ter zagotoviti ustrezno oskrbo z zrakom. Poudarek ne sme biti samo na dobrem delovanju naprave, ampak tudi na varnosti uporabe, zato je pred izbiro in vgradnjo kamina obvezen posvet s strokovnjaki.

V prvem koraku je nujno preveriti, ali na predvidenem mestu za namestitev novega ogrevalnega sistema že obstaja talno ogrevanje. Ker se običajno namešča na estrih ali tlak, je ključno tudi temeljito pripraviti prostor, da v prihodnosti nebi prišlo do posedanja. Pri načrtovanju moramo imeti dolgoročno perspektivo in vzpostaviti trdne temelje, saj lahko posedanje negativno vpliva na optimalno delovanje sistema in povzroči poškodbe naprave. Naslednji pomemben premislek se nanaša na izbiro dimnika, ki je ključnega pomena in jo določa predvsem vrsta in velikost naše ogrevalne naprave. Pri tej odločitvi je potrebno upoštevati več dejavnikov, da bomo zagotovili optimalno delovanje in varnost sistema. Dimnik namreč ustvarja vlek za odvajanje dima in če nima prave višine ter ustreznega preseka, se bomo srečevali s številnimi težavami, med drugim uhajanjem dima v prostor, ki ni samo neprijetno, temveč tudi precej nevarno, saj nas lahko življenjsko ogrozi. Celoten ogrevalni sistem je sestavljen iz ogrevalne naprave, dimnika in dovoda zraka – vsi ti dejavniki so ekvivalentno pomembni za dobro delovanje. Dovod zraka za ogrevalni sistem se navadno dovaja v kurišče od zunaj,  skozi rešetko na fasadi in je prav tako ključnega pomena za njegovo nemoteno delovanje. Le ta mora biti dovolj velik, saj mora kaminu zagotoviti kaminu zadostno količino zunanjega zraka,  da bi v kurišču prišlo do pravilnega izgorevanja.

Strokovnjak iz podjetja Interdim vam bo pomagal izbrati dimnik, ki je v skladu s predpisi ter požarno varnostjo, da se izognete morebitnim nevarnostim zaradi možnosti stika z gorljivimi materiali. Zagotovil bo tudi, da bo izbran kamin imel ustrezno izolacijo, pri tem pa tudi predvidel vse pogoje  vašega objekta.

Pred odločitvijo o tipu kamina, ki bi ga vgradili, je ključnega pomena, da imamo že izbrano lokacijo v prostoru, kjer bi ga želeli postaviti.

Izbira primernega kamina

Pri odločanju se boste soočili z vprašanjem, ali izbrati vgradni ali prostostoječi kamin. Obe možnosti imata svoje prednosti in slabosti, vendar je pri vgradnih kaminih nedvomno velika prednost v možnosti izbire kaminskega vložka ter možnosti kreativnega oblikovanja kaminske obloge po lastni želji. Po drugi strani pa izbira prostostoječega kamina prinaša svobodo pri določanju velikosti, modela, barve in oblikovanja. Če imate lastna drva in se odločate glede na vrsto goriva, je kamin na drva očitna izbira, saj bo vaš strošek goriva skoraj ničen in ne zahteva električnega priključka. Edina slabost je, da lahko kurite le, ko ste doma, saj je potrebno drva ročno nalagati v kurišče. V tem primeru so peleti bolj praktična možnost, saj peč omogoča samodejno dovajanje goriva,  za delovanje potrebuje električno energijo. V primeru, da boste drva kupovali pa cena ni velik faktor, saj med kamini na drva in kamini na pelete ni bistvene razlike v stroških energije.

Že vse od nekdaj je družina našla zavetje ob domačem ognjišču, kjer so se prepletali trenutki druženja in petja.

 

Postavitev kamina

Pred odločitvijo o tipu kamina, ki bi ga vgradili, je ključnega pomena, da imamo že izbrano lokacijo v prostoru, kjer bi ga želeli postaviti. Mnogo ljudi je bilo ali pa je še vedno prepričanih, da mora stati ob steni ali v kotu prostora, a ves napredek na področju kurilnih sistemov nam tu že dolgo omogoča svobodno voljo. Če smo temeljito preučili idejo in našli ustrezne rešitve, ki jih omogoča dimnik, lahko kamin postavimo kjerkoli v prostoru. S premišljeno postavitvijo lahko dosežemo, da bo kamin združeval prostor in obenem navduševal vse prisotne, ki bodo uživali v njegovi prijetni toploti ter opazovali pomirjujoče plamene.

Več kot vir toplote

Kamin je več kot le vir toplote; je nepogrešljiv element, ki v naš dom prinaša edinstven ambient. Že vse od nekdaj je družina našla zavetje ob domačem ognjišču, kjer so se prepletali trenutki druženja in petja. V današnjem hitrem tempu življenja je še toliko bolj pomembno, da svoj dom uredimo kot oazo miru, kjer se lahko sprostimo, vsaj za trenutek pozabimo na vsakdanje skrbi in naberemo energijo za premagovanje izzivov vsakdana. Kamin predstavlja več kot le vir toplote; je pravzaprav hrana za našo dušo, ki s svojo toplino in čarom napolni naše bivališče.