Išias je neprijetna težava, ki lahko vpliva na kakovost našega življenja

Se soočate z neprijetnimi bolečinami v nogah? Potem imate najverjetneje težave z išiasom. V tem članku si lahko preberete, kako premagati dolgotrajni išias na naraven način.

išias

Da gre za išias, boste prepoznali po pekoči bolečini v ledvenem predelu hrbtenice.

Kaj sploh je išias? Gre za splošno ime za bolečine v nogah, vzrok katerih je draženje ishiadičnega živca, ki je mimogrede tudi največji živec našega telesa. Začne se v ledvenem in križnem delu hrbtenjače, nato pa gre preko zadnjice vse do nog. Do težav oziroma išiasa pride zaradi zožitve medvretenčnega prostora skozi katerega ta živec poteka.

Da gre za išias, lahko prepoznate po nekaterih tipičnih znakih. Eden izmed njih je stalna pekoča bolečina, ki se začne v ledvenem predelu hrbtenice, potem pa se preko zadnjice širi vse do stopal. Lahko se pojavijo tudi mravljinci v nogah, začasna oslabelost mišic ali opotekanje. Znaki išiasa se običajno začnejo le v eni nogi, redko v obeh. Značilno za to težavo je tudi, da se stanje poslabša ob določenih gibih, ob kašljanju, pri zadrževanju v hladnih prostorih s prepoteno obleko ali v hladni vodi.

Najpogosteje je krivec za pojavi išiasa hernija medvretenčne ploščice. Medvretenčne ploščice so namreč iz hrustanca, njihova naloga pa je, da blažijo tresljaje v medvretenčnih prostorih ter zagotavljajo fleksibilnost hrbtenice. Ker je hrbtenica zelo obremenjena, saj leta in leta nosi vso našo težo, je logično, da se na najbolj obremenjenem, spodnjem delu hrbtenice ploščice začnejo postopno sesedati in zgodi se degeneracija. Celoten proces se ne zgodi na hitro, ampak poteka počasi, tudi več let. V redkih primerih se išias pojavi zaradi zožitve hrbtenjačnega kanala, zdrsa vretenc naprej, tumorja na hrbtenici ali zaradi poškodb in infekcij na hrbtenici.

Pri zdravljenju išiasa si lahko pomagate na naraven način, in sicer z izdelki, ki vsebujejo smrekovo smolo. S smrekovim mazilom se da učinkovito pozdraviti marsikatero težavo, od zvina gležnja pa vse do išiasa. Poskusite in verjamemo, da boste kmalu opazili spremembe!