Z zobnimi implantati do lepega nasmeha

Zobni implantati veljajo za minimalno invaziven poseg in tako z leti postajajo vse pogostejša rešitev za nadomeščanje izgubljenih zob. Njihova naloga je, da vam povrnejo vaš lep nasmeh, tako da boste lahko spet jedli in se brezskrbno in samozavestno smejali.

implantati

Zobni implantati so idealni za vse tiste ljudi, ki imajo manjkajoč en ali več zob. Seveda pri tem obstajajo omejitve, kar naredi ta poseg neprimeren za nekatere posameznike. Da lahko pridete na seznam, je nujno, da je vaša čeljustna kost zdrava, ter da je vaša ustna votlina brez kakršnih koli vnetnih procesov. Prav tako obstajajo omejitve za tiste ljudi, ki trpijo za sladkorno boleznijo, rakavimi obolenji, močne kadilce in mlajše od 17 let, ker imajo nedokončano rast čeljusti in obraza.

Zobni implantati so preprosto rečeno samo majhni vijaki, ki so v obliki korenine zoba, velikosti od 4 do 14 mm. Take oblike so seveda zato, da se pri vstavljanju kar se da dobro vgradijo v kost čeljusti in s tem nadomestijo korenino, ki jo je za sabo pustil izgubljeni zob. V sami notranjosti lahko najdemo manjši notranji navoj, katerega namen je povezava med protetičnim nadomestkom in vsadkom. Ker v naši državi brezzobost prizadene skoraj 80% prebivalstva, so posegi z implantati že bolj kot ne normalni.

Do izgube zob lahko pride zaradi številnih dejavnikov, od slabe ustne higiene in prehranjevalnih navad do parodontalnih bolezni in poškodb. Pomembno je seveda, da se vsak manjkajoč zob nadomesti, saj te niso samo za izgled, imajo tudi očitno funkcionalnost. Če imate manjkajoč zob, imate večjo možnost poslabšanja stanja sosednjih zob, od bolezni dlesen do zobne gnilobe. Od vseh možnosti, ki jih imate danes na voljo, so zobni implantati zagotovo najboljša rešitev za nadomestitev izgubljenih zob, saj se lahko za razliko od nekaterih drugih posegov, tukaj izognemo posegu v sosednje zobe in jih tako ohranimo nepoškodovane in zdrave.