Modna oblikovalka coco chanel

Coco chanel je modna oblikovalka, ki je delovala v 20-ih letih prejšnjega stoletja in je kreirala predvsem udobne, elegantne črne obleke za ženske. Izumila pa je tudi svoj prvi parfum, ki je zelo popularen- Njene obleke so brezčasne in so popularne še danes. Modna oblikovalka coco chanel je oboževala elegantno preprostost ter modne dodatke. Najrajši je nosila bisere. Njen oče je bil trgovec, mama ji je umrla pri 12-ih letih, zato je pristala v sirotišnici. Njeno življenje v Franciji ni bilo preprosto, pa je vseeno zelo uspela.

coco chanel

Oblikovalka coco chanel je bila deležna vzgoje nun, ki so jo naučile šivati in ročnih spretnosti, tako da je lahko naredila obleke za sebe. Vendar si je želela, da bi zaslužila, zato je v barih nastopala kot pevka, kjer se je je prijel vzdevek Coco. V svet mode sta jo pripeljala dva bogatejša moška, ki sta bila njena partnerja. Financirala sta njene projekte.

Modna oblikovalka coco chanel je najprej odprla trgovino s klobuki. Nekega dne je predelala obrabljen pulover v obleko, da je ne bi zeblo vendar so bili servilni ljudje tako navdušeni nad njeno kreacijo, da je začela izdelovati obleke. Hitro je postala priljubljena in popularna med umetniškim svetom, med njenimi prijatelji je bil tudi Pablo Picaso. Izdelovala je kar nekaj gledaliških kostumov.

Modna oblikovalka coco chanel je izumila tudi isti imenski parfum, od katerega ni imela veliko, ker so ji največ vzeli drugi, predvsem lastnih veleblagovnice ter posrednik. Pomembno je to, da so  njene obleke naredile revolucijo v ženskem oblačenju in so spodrinile obleke s stezniki. Ženske so postale bolj svobodne in so nehale tako ugajati drugim. Obleke so postale bolj udobne pa vseeno so ženske v njih izgledale lepo. Ko je prišla druga svetovna vojna, jem orala zapreti trgovine. Poročila se ni nikoli. Po vojni je njene trgovine prevzela neka družina, ki je ustvarila z njenim imenom velike dobičke.