Odpadne surovine ne sodijo v klet, še manj v naravo

Odslužene in odpadne kose surovin, kot so staro železo, hladilniki, pralni stroji, pečice in ostala navlaka nikakor ni priporočljivo hraniti doma, pa ne le zaradi tega, ker vam le po nepotrebnem jemljejo prostor v domu, temveč tudi iz higienskih oz. zdravstvenih razlogov. Podjetje Krizant d.o.o. poskrbi za odpadne surovine in jih ustrezno predela, reciklira ipd., zato jim lahko z veseljem prinesete staro šaro, ali pa jih pokličite in se zmenite, da pridejo na dom po odslužene stvari.

Stvari, ki jih ne boste več uporabljali nikar ne hranite doma

odpadne surovine

Odpadne surovine prav gotovo ne sodijo v temne kotičke vaših domov, še manj pa v naravo.

Skorajda ni človeka, ki ne bi doma hranil vsaj enega izdelka, ki ga že zdavnaj ne uporablja več, pa naj gre za premajhne kavbojke, uničeno majico, neuporabne spominke z različnih potovanj, ali pa za bolj konkretne stvari, denimo pečico, ki že zdavnaj ne dela več, zarjavel pralni stroj in podobno. Odpadne surovine marsikdo hrani doma, saj je prepričan, da mu bodo nekoč še kako prav prišle, da se zarjavela pečica gotovo še lahko kdaj uporabi, ali pa se iz nje vzame vsaj kakšen uporaben kos. Roko na srce, vsi vemo, kako se ti optimistični načrti končajo – odslužene aparate ali pa kose oblačil ipd. enostavno pospravimo v nek kot v hiši, najraje v klet in tega nikoli več ne pogledamo. Morda na te domnevno uporabne stvari naletimo ravno enkrat na leto, ko generalno čistimo stanovanje, ali pa še to ne, če nismo ravno temeljiti. Če bi hranili prav vse stvari, ki smo jih kadarkoli kupili ali dobili v dar, bi imeli na koncu življenja zagotovo vsaj eno sobo odpadnih surovin.
Odpadne surovine prav gotovo ne sodijo v temne kotičke vaših domov, še manj pa v naravo. V nadaljevanju si preberite nekaj argumentov, zakaj morate odpadne surovine odpeljati na za to ustrezno mesto.

1. Zavzamejo vam lahko veliko prostora

Če imate zgolj en kos odpadne kovine, ali en par premajhnih kavbojk, se vam morda zdi, da to niti ne zavzame veliko prostora. A vsi vemo, da iz enega kosa kmalu nastane zajeten kupček odpadnih surovin, ali, bolje, rečeno, navlake – enkrat bo vrag odnesel pečico, drugič bo svojo dobo odslužil pralni stroj, spet drugič boste prerastli kavbojke ali pa strgali najljubšo majico itd. Iz enega kosa lahko kaj hitro ustvarite celo sobo odpadnih surovin. Pa še nekaj – če odpadne stvari, kot so pečice, hladilniki itd. hranite na dvorišču ali bližnjem travniku, boste sosedom in mimoidočim dajali vtis, da ste zelo neurejeni, saj pri vas vlada pravi kaos.

2. Onesnažujejo okolje

Železo začne kmalu rjaveti oz. oksidirati, kar ni dobro za okolje. Oksidirano železo obremenjuje okolje, prav tako pa ni zdravo, če ga hranite v hiši, garaži ipd. Odpadne surovine raje odpeljite v podjetje, ki se ukvarja s predelavo odpadnih surovin, saj boste tako naredili dvojno dobro delo. Sebi boste prihranili prostor v hiši oz. okolici doma, podjetje pa bo predelalo surovine, kar pomeni, da bo treba na novo pridobiti manj surovin. Pridobivanje novih surovin je za okolje tako ali tako obremenjujoče in v nedogled tega ne bomo mogli početi.

odpadne surovine

Železo začne kmalu rjaveti oz. oksidirati, kar ni dobro za okolje.

3. Shranjevanje odpadnih surovin se ne izplača

Priznajte si, da s shranjevanjem odpadnih surovin ne koristite nikoli. Sebi le jemljete prostor in onesnažujte okolje. Odslužen hladilnik ali kakšno podobno stvar bi čez nekaj let sicer lahko prodali, a za precej mizerno ceno, tako da bi bili v bistvu na slabšem. Če pa odpadne surovine odpeljete v podjetje, ki se ukvarja s predelavo oz. reciklažo odpadnih produktov, boste na boljšem, saj vam večina podjetij v zameno da nekaj denarja. Ni lažjega načina za zaslužek, kot je to, da le zberete na kup vse odslužene stvari, ki se vam valjajo po kotih doma in jih odpeljete v za to specializirano podjetje.

Kam torej z odpadnimi surovinami?

Obstaja kar nekaj različnih podjetij, ki sprejemajo odpadne surovine in jih predelujejo ali kako drugače ustrezno ravnajo z njimi. Preden odslužene aparate, premajhna oblačila itd. odpeljete ne neko mesto, se pozanimajte, katere stvari oz. materiale sprejema podjetje in koliko so vam pripravljeni plačati. Cena odkupa namreč ni fiksna, temveč se določa sproti, in sicer glede na stanje odsluženih stvari in glede na material. Zapomnite pa si, da bolje kot izgleda predmet, lepše kot je negovan itd., več denarja boste dobili. Surovine lahko v zbirne centre odpeljete sami, ali pa se s podjetjem dogovorite, da vas obiščejo na domu.

odpadne surovine

Ni lažjega načina za zaslužek, kot je to, da le zberete na kup vse odslužene stvari, ki se vam valjajo po kotih doma in jih odpeljete v za to specializirano podjetje.

Odpadnih surovin zagotovo ni priporočljivo hraniti doma, tako iz praktičnih kot tudi okoljskih/zdravstvenih razlogov ne. Z leti kupček odpadnih surovin postaja vse večji, zato je dobro, da jih odvažate sproti. Pozanimajte se, katera podjetja sprejemajo odslužene surovine in koliko denarja vam bodo dali v zameno in se že danes znebite navlake v svoji hiši. Verjemite, da starega hladilnika v temni in prašni kleti, kamor ste ga postavili že pred časom, ne boste pogrešali.