Znate pripraviti ričet?

Mamina in babičina kuha nas večkrat spomnita na čase iz otroštva, kjer je bilo vse brezskrbno. Med ostalimi tradicionalnimi jedmi se znajde tudi ričet. To je jed na žlico, ki je gotova v eni uri in pol. Obstaja mnogo variant te jedi, pa vendar za tradicionalno recepturo potrebujem le nekaj vrst zelenjave, meso, ješprenj in nekaj začimb. V ričet damo lahko veliko različne zelenjave, ali kar imamo še doma.

Poleg fižola ponavadi dodamo še krompir, korenje, ki ga narežemo na kolobarje, papriko in paradižnik, kolerabo, zeleno, por in seveda čebulo in česen. Začimbe, ki jih uporabimo, so navadno poper, peteršilj, kumina, lovor in vegeta.

Priprava je precej enostavna. Najprej ješprenj v slani vodi kuhamo približno pol ure, mu dodamo začimbe in kolerabo. Posebej na čebuli prepražimo ostalo zelenjavo, razen krompirja in fižola, jo osolimo in jo po desetih minutah dušenja vmešamo k ješprenju. Nato dodamo še svinjsko meso, krompir in fižol, brez katerega si ričet težko predstavljamo, in kuhamo še približno pol ure in jed je pripravljena. Lahko ga tudi zamrznemo, če ga slučajno skuhamo preveč.

Ričet lahko pripravimo  v različnih izvedbah, vegetarijanskega ali pa veganskega, mu dodamo še kakšno drugo zelenjavo ali pa kakšne zelenjave ne dodamo.

Sicer pa je ješprenj, glavna sestavina te tradicionalne jedi v bistvu oluščen ječmen. Ta je izjemno zdrav, saj vsebuje veliko mineralov in vitaminov. Je vir antioksidantov, magnezija, vlaknin, vitamina B1, fosforja in mangana. Ječmen je poleg gojenja za pripravo okusnih jedi uporabljen tudi pri pridelavi piva, viskija, posebnega ječmenovega kvasa, ječmen pa se uporablja tudi za izdelavo ječmenove kave. Je tudi žito za krmo rejenih živali. Ričet pa ni edina jed, ki vsebuje ječmen. Če imate ješprenj doma, pa ne veste kaj bi z njim, se lahko prelevite v kuharja in iz njega naredite polpete, omako ali pa ga uporabite namesto riža in naredite ješprenjevo rižoto ali z njim napolnite polnjene paprike ali pa se posladkate z ječmenovim narastkom.